Vijf vragen aan de architect van het Kerkelijk Centrum Oost

1. Hoe lang ben je al architect en heb je dit altijd willen worden?
In 2000 studeerde ik af aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. Ik ben dus inmiddels bijna 22 jaar architect. Het was – in een periode waarin de bouw een crisis beleefde – overigens niet iets wat ik op voorhand in gedachten had.
Ik zie het wel als leiding van God dat ik in het architectenbureau van mijn vader terecht ben gekomen (1989) en het nu al vele jaren mag voortzetten.

2. Heb je vaker een kerk(elijk centrum) ontworpen of is dit de eerste keer?
Het is de eerste keer dat ik een kerkelijk centrum ontwerp. Ik ontwierp wel eerder een combinatie van een bedrijf met een concertzaal, nl. Johannus Orgelbouw in Ede, maar het was wel een grote wens ooit nog eens een kerk(elijk centrum) te mogen ontwerpen.

3. Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerp van een kerk(elijk centrum)?
Het gaat er vooral om de wensen, de eisen, missie en visie als een programma van eisen te vertalen naar een tastbaar ontwerp. Als architect moet je rekening houden met de stedenbouwkundige eisen – van de gemeente Veenendaal – maar wil je ook recht doen aan de wensen van verschillende gebruikers in het kerkelijk centrum. Daarnaast zijn er nog extra uitdagingen, zoals de missie en visie van en op onze wijk Veenendaal-Oost die je tot uitdrukking wilt laten komen.

4. Wat is het bijzondere aan dít ontwerp? Kun je er iets over vertellen?
De routing van het gebouw is zó dat de toegang naar de kerkzaal laagdrempelig is: vanaf het plein naar de hal, bij de centrale ontmoetingsruimte, is er de verbinding met de kerkzaal (dat is het centrale deel van het gebouw) en de overige ruimten.
Door het samenspel van kerk (op de begane grond) en woontoren lijkt het gebouw wel groter en wordt het gemarkeerd door een toren.
De woontoren staat nu onder dezelfde hoek als de inrichting in de kerkzaal, nl. 7 graden ten opzichte van de orthogonale (= loodrechte) richting van de overige bebouwing.

5. Het zal best bijzonder zijn om als gemeentelid jouw ‘eigen kerkelijk centrum’ te ontwerpen. Heb je daarom éxtra je best gedaan :-)?
Ik vind het zeker een voorrecht om voor de eigen gemeente, in de eigen woonwijk, een kerk te mogen ontwerpen. Ik span mij natuurlijk voor iedere opdracht in en het maakt daarbij niet uit of het ontwerp groot of klein is; de opdrachtgever (mens) moet de juiste aandacht krijgen.
Wat het nu voor mij wel anders aan maakt is dat dit een gebouw is waarin (de dienst aan) God centraal staat.”

Vijf vragen aan de architect van het Kerkelijk Centrum Oost

Geschreven door Communicatie projectgroep op